Město pomohlo podnikavým občanům se startem jejich projektů

Na Vsetíně úspěšně skončil už druhý běh kurzu Podnikni to!, který byl pro účastníky díky podpoře města a Zlínského kraje zdarma. Závěr kurzu však pro podnikavé občany není koncem celého programu. Nejen jeho účastníci, ale také veřejnost, dostávají možnost se zapojit do městské komunity podnikavců. Díky ní pod vedením odborníků mohou dlouhodobě rozvíjet vlastní podnikání a budovat cenné kontakty. Prostřednictvím komunitních aktivit získávají možnost pracovat na svých podnikatelských projektech na Vsetíně bez nutnosti dojíždět za cenným know-how daleko.

„Do podzimního běhu kurzu Podnikni to! se registrovalo přes třicet účastníků. Jejich zájem dokazuje, že ve Vsetíně a okolí žijí podnikaví lidé, kteří i přes krizové období rozvíjejí své praktické podnikatelské dovednosti a zvyšují tak svou hodnotu na trhu práce a také schopnost zlepšit si příjem a zvýšit nezávislost,“ uvedl místostarosta Pavel Bartoň (ANO 2011).

Kurz absolvovali obyvatelé města i okolních obcí, začínající i pokročilí podnikatelé. Každý v aktuální fázi podnikání hledal cesty, jak začít, odbourat překážky a obavy, získat informace, nový vítr do plachet nebo jiný pohled na věc. Účastnice programu Podnikni to! Gabriela kurz hodnotila takto: „Dozvěděla jsem se spoustu věcí o tom, jak začít, nasbírala kontakty, informace… Lektorka je energická, mluví k věci a dokáže zaujmout. Díky svým zkušenostem předala plno výborných rad a pomohla mi utříbit si myšlenky ohledně podnikání.“

Absolventi pokračují v rozvíjení sebe a svých projektů v navazující komunitě – Klubu podnikavců. Otevřen je nejen jim, ale všem zájemcům z města a okolních obcí, kteří mají chuť získat nové aktuální informace a budovat efektivní a funkční podnikání. Vyzkoušet komunitní setkání mohou i podnikaví občané, kteří se kurzu nezúčastnili. Stačí nezávazně přijít na Sraz podnikavců. Tato setkání probíhají zpravidla jednou měsíčně a jejich součástí jsou diskuze projektů členů, zváni jsou hosté a experti na různá podnikatelská témata. Členové vsetínského Klubu podnikavců získávají postupně kontakty na další podnikatele po celé republice, mentory a odborníky z inovačních center a podnikatelských inkubátorů.

„Každé podnikání se skládá z toho, že člověk potřebuje po čase řešit marketing, finance a dostává se do různých oborů a odvětví,“ řekl člen komunity Jaroslav a dodal: „Klub mi pomáhá v tom, že se můžu zeptat ostatních podnikatelů, jak řeší například sociální sítě, finance nebo účetnictví, a můžu tak získané informace rychleji využít pro sebe a vlastní podnikání.“ Pokud vás zaujala komunita podnikavců na Vsetíně a máte zájem přijít na setkání, podívejte se na nejbližší plánované akce na webu klubpodnikavcu.cz, kde najdete i konkrétní termíny.

© 2007 – 2024 Agentura pro ekonomický rozvoj Vsetínska, o.p.s.